HVORFOR STIKLE ROSER? DET ER BILLIG. DET ER MORO. OG ROSENE BLIR ROTEKTE OG VIL IKKE FORFRYSE PÅ VINTEREN. DU KAN FÅ STIKLINGER FRA VENNER OG NABOER OG SLIK FÅ NYE SORTER. ELLER DU KAN STIKLE YNDLINGSROSENE SOM DU IKKE ORKER TANKEN PÅ Å MISTE EN KALD BARFROSTVINTER. DET VERSTE VED AT ROSENE DØR; ER AT DET TAR MANGE ÅR Å FÅ LIKE STORE OG ETABLERTE ROSER I HAGEN IGJEN.
Nå har jeg 5 rosestiklinger som har overlevd denne siste vinteren. Jeg er stolt, for i fjor var det bare en stikling som overlevde. Hva lærte jeg etter dette første forsøket? Jo, at roser ikke trives i den tørre inneluften. Derfor lot jeg alle rosestiklingene mine hele denne vinteren ha hvit plast trukket over krukken fra høst til sommer. Det var det jeg gjorde feil forige vinter: når stiklingene hadde rotet seg, tenkte jeg at jeg kunne fjerne plasthettene, for de hadde fått nye, grønne blader. Men rosestiklingene døde like etter at jeg fjernet plasthetten. Og når jeg tenker meg om, så har aldri potterosene jeg har kjøpt, heller holdt så særlig lenge i inneluften. Så hvorfor skulle de små stiklingene klare seg bedre i et slikt klima?
Nå er de 5 rose-stiklingenen ute i sommerluften , fremdeles i sine plastkrukker. Etterhvert får de en større keramikk-krukke å vokse i. Til høsten skal de skal settes i et bed for permanent etablering.
Jeg viser dere 2 bilder av den ene stiklingen som overlevde i fjor, "Leonardo da Vinci". Den ble stiklet den 10.oktober i 2018. I august 2019, 10 måneder etterpå, var den blitt ganske stor der den stod i krukken sin.
De rosestiklingene jeg har i år, er den lys rosa og fylte "Princess Alexandra of Kent", den røde klatrerosen "Santana", hvit prestegårdsrose og to stiklinger av en ca 2 meter høy rose med rosa/lilla blomster, som jeg desverre ikke vet navnet på.
Jeg må også presisere at jeg har brukt vanlig plantejord å stikle i. og ikke den anbefalte såjorden. Jeg brukte heller ikke rotningsmiddel på endene på stiklingene . Hadde jeg gjort det, ville sikkert mange flere stiklinger ha rotet seg.
Denne sommeren har jeg tenkt å prøve å stikle roser i juli, og la de overleve utendørs, for å se om det er en like god framgangsmåte. og kanskje bedre, da en slipper "rotet" inne.
Jeg finner framgangsmåter å stikle roser på når jeg googler "Stikle roser", og det er slik jeg har funnet fram til prosedyren jeg skal følge i år. Å stikle roser er faktisk en ganske så spennende og moro hobby å ha.
Finn en metode som passer for deg. Vil du ha stiklingene i drivhuset, på et soverom eller ute i løpet av vinteren? Det får du selv avgjøre. Og du skal vite at du blir stolt når du lykkes med den første hjemmeavlede rosen!
Finn en metode som passer for deg. Vil du ha stiklingene i drivhuset, på et soverom eller ute i løpet av vinteren? Det får du selv avgjøre. Og du skal vite at du blir stolt når du lykkes med den første hjemmeavlede rosen!
Ja, stikking av roser er veldig gøy :) I fjor satset jeg akkurat på å ta stiklinger av de to favvorittrosene, som jeg absolutt ikke vil miste, og fikk tilslag på begge! Jeg bruker nye skudd fra juni/juli, og oppbevarer dem i drivhus (uten plast om de har rotet seg og fått skudd) første vinteren. Neste år planter jeg dem ut i bed. Nå minte du meg på at jeg må ta stiklinger av minst en Austinrose i år!
SvarSlettSå hyggelig, Villrose, å få høre hvordan du stikler roser og de gode erfaringene du har gjort deg! Lykkelig du som har et drivhus! :) Og... skynd deg å ta stikling av rosen du ikke vil miste:)
SvarSlettMoona