SOMMEREN ER IKKE OVER

For oss som er ekte hagemennesker, vi som er de dedikerte hageelskerne, vi som er fulle av entusiasme, - for oss er sommeren langt fra over. Jeg venter ennå på at høstblomstene skal begynne å blomstre. Jeg vil flotte meg med synet av klematisen Niobe som nylig har startet å bre blomstersløret sitt over rosen New Dawn, som har tatt en pause.
Det er kanskje det jeg venter aller mest på nå, at rosene som veltet seg over stativ og klatrevegger da sommeren var ved sin middagshøyde, skal begynne på sitt andre flor og fortsette til frosten kommer en gang langt ut i oktober.


Ennå vil jeg benytte solens høstlige soltimer til å ta med meg en roman og velge meg en av sitteplassene i hagen. Der kan jeg synke ned. Kjenne på luktene fra høstfuktig jord og ennå fargefulle blomster. Se et og annet fugeltrekk fly forbi høyt der oppe på den blå himmelen. Og så kan jeg åpne romanen. Foreta reiser i tid og sted. Og når jeg blar om til en ny side, kan jeg kikke opp og feste blikket på det hagen ennå har å by på. Lure på hvor jeg skal flytte den feilplasserte prestekragen og om jeg satte storkonvallen for nært den ene rosen i fjor. 

Jeg vil tenke tilbake på alle de flotte overraskelsene hagen ga meg i sommer. Slik som klematisen Princess Kate, som sjarmerte meg med sine porselenstykke kronblader der den klatret i det lille kirsebærtreet jeg hadde gitt den som stativ. Og jeg har ennå mange uker på å sitte slik å drømme. Før jeg tar spaden fatt og gjør noen endringer som skal gjøre hagen enda finere. Enda mer harmonisk. Enda mer praktisk.


Nei, sommeren er helt klart ikke over ennå. Min hagesesong varer fra april til en gang i oktober, et sted mellom snøsmelting og vinterens første snøfall. Og når kulden smyger seg forsiktig på, natt for natt, vil jeg nyte de glødende fargene som gjør seg mer og mer gjeldende i trekronene. Jeg vil ta imot synsinntrykket av ildens farger og lagre dem. Og når frosten for alvor setter inn, først da vil jeg krype inn i vinterhiet. For oss hageelskere er det i grunnen bare to årstider som gjelder: hagesesongen og resten av året! Hagesesongen varer enda en god stund!

Kommentarer

 1. Det var hyggelig å lese at du hygger deg i hagen din så lenge du kan. Mange fine bilder av blomstringen din.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for oppmuntrende respons! Ønsker deg en fin høst!

   Slett
 2. Ja, man måste suga på karamellen, alltså utnyttja de fina sommardagarna så länge man kan. Tids nog blir det november. Fina foton av vackra clematis. Ha en bra vecka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingmarie We. Flott utrykk det der med å suge lengst mulig på karamellen. Det er jo det vi prøver på nå! Ha en fin uke, du også!

   Slett
 3. Tiden som är nu och framåt är underbar. Dofter framträder, allt känns lugnt, solstolen är fortfarande skön och mitt i allt blommar mycket. Härlig klematis - Niobe.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina!
   Jeg forstår at du også er blant dem som ennå i lang tid framover har tenkt å bruke sansene dine og nyte hagen! Ha det fint!

   Slett
 4. Hei! Veldig kjekt å lese teksten og se bildene. Du har en fin hage. Jeg venter også på siste blomstring, roser, solsikke og pyntekorg. Ønsker deg en fin høst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit!
   Takk for fin tilbakemelding!
   Lykke til med rosene, solsikkene og pyntekorgen.
   Og ha en nydelig høst!

   Slett
 5. Hej!
  Härlig blomning hos dig. Vi får njuta så länge det går.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Maribel!
   Jeg setter pris på at du liker blomstringen i hagen min!
   Fint å vite at det er flere som sitter der ute i hagene sine utover den vakre høsten og nyter farger, dufter og lyset, ja, kanskje til og med mørket, for da kan vi tenne lyktene ! Ha det bra, du også!

   Slett
 6. Ja, selv om det visstnok er første høstdag i dag, så er det ikke over, mye å nyte ennå, og også mye som skal gjøres. Godt du får tid til å sitte ned også, det har jeg også fått gjort i år. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg! Fint å høre at du også tar deg tid til å nyte hagen din. Ha en fortsatt fin høst!

   Slett
 7. Den klematisen har jeg ikke sett før, den var utrolig fin! Ha en fortsatt fin høst :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tante Rose! Nå vet jeg ikke hvilken av de to klematisene du ikke har sett før. For meg er begge nye, men den hvite er den mest spesielle. Likevel er det Niobe, den rosa, som har hatt lengst blomstring i år. Så får vi se neste år, om det endrer seg, siden begge er nokså uetablerte og ble plantet i fjor høst.

   Slett

Legg inn en kommentar