Pelargonier i rute

JEG KAN IKKE UNNVÆRE PELARGONIER UTE I HAGEROMMET. 

Derfor tar jeg de inn på høsten til overvintring. Når vårlyset kommer i slutten av februar, klipper jeg de ned og bruker avklippet til stiklinger. Stiklingene kan jeg sette rett i jorda i en krukke eller jeg setter de i vann for at de skal danne røtter . Det gjelder å få MANGE planter. Pelargoniene er mest sjarmerende i en større gruppe. 

Pelargonier er flittige planter som blomstrer og blomstrer når de først kommer i gang. Desverre har noen sorter dødd ut for meg. Slik som Dronning Ingrid på bildene her fra den gamle hagen min.


Men heldigvis har jeg gitt bort avleggere til min mor, så hos henne kan jeg kan skaffe de på ny. Min mor har også en rød pelargonia som vokste i stuevinduet til min bestemor. Kanskje var den der også på min oldemors tid? Jeg skal sørge for å få nye avleggere av den. Planter med en slik historie må en bare ta vare på, så lenge det går.

Nede i den gamle hagen min brukte jeg hvert år å arrangere et oppsett av hyller og krukker. Det var det perfekte stedet for pelargoniene. Det var tak over og solen stod og stekte hele formiddagen. 

Kommentarer

 1. De gamla sorterna är de roligaste att ha kvar. De som har funnits hos grannen, mormor eller liknande. Dessutom är de ju oftast både friskare och bättre än mycket annat i handeln idag :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Carina, der har du et godt poeng!
   Og så må jeg legge til at de plantene du har stiklet hjemme,
   ikke har giftstoffene som de kjøpte plantene har.

   Ha det fint, du også!

   Slett
 2. Jeg er så enig med deg. Pelargonier er helt nødvendige i sommerhagen. Jeg tar nye stiklinger hvert eneste år, og overvintrer oftest de mellomstore plantene. Da får jeg plass til mange bak gardiner og i litt kalde rom. Kjekt er det at også at mine unge hagevenner har fått sansen for denne bestemor-planten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Margrethe, pelargonia er med på å understreke den romantiske, gammeldagse og landlige stilen, som vi gjerne husker fra bestemors tid. Og det er jo akkurat den stemningen jeg etterstreber i mitt hus og i min hage!

   Slett

Legg inn en kommentar