HAGEN PÅ ROSE ATELIER

Hagen på Haugen har vært på hagevandring hos Ragna, som har en stor flott hage, med store trær, hagedam med bro over, plattinger og steinlegging. Huset, som primært er bolig, har i tillegg et nyere tilbygg, og det er der Ragna har sin kunstneriske aktivitet. Hun er bildekunstner og har holdt utallige malekurs her. Atelieret har det botaniske klingende navnet Rose Atelier. De som skal besøke atelieret, ankommer via broen og kan stå og se  ned i dammen med gullfisk, før de ringer på døren. Det er en sanselig og sjelden opplevelse. Ragna er estetiker og mannen hennes er handy. Sammen har de skapt et flott og ekstraordinært hageanlegg som merker seg ut. På bildet over, sitter Ragna på nordvestsiden av huset. Der faller kveldssolen.

I hagen på Rose har det i mange år vært flotte etablerte staudebed og en imponerende samling krukker med ulike planter. I fjor fattet Ragna en økende interesse for hagen, forteller hun, noe som overrasker meg, siden hagen allerede ser storartet ut. Men nå skal hun videreutvikle hagen og blant annet anlegge en egen avdeling for roser i det nordvestlige hjørnet av hagen. Navnet Rose forplikter, mener hun. Dessuten må jeg legge til at Ragna bor i Rosenes By, Molde. Så det kan ikke bli feil med roser!Ragna befarer jordstykket som skal bli til rosehage vest for broen og dammen. Det vil ta litt tid å utvikle den nye roseavdelingen, både fordi det tar tid å anlegge og fordi rosene gjerne bruker et par år på å etablere seg til sin optimale størrelse. Men de første rosene ble satt ned allerede i fjor. Så Ragna gleder seg til å fortsette. 


 
Inngangspartiet er innbydende, og Ragna tenner alltid lys i lyktene når hun venter besøk. Det er en inngang som hilser varmt velkommen. 

Ragna ønsket å gjøre noe med sørsiden av huset, der hvor de tilbringer det meste av tiden når de er ute i sommersesongen. Hun fikk en ide om å gjøre noe med den åpne terassen som byr på panoramautsikt mot fjellrekken på andre siden av Romsdalsfjorden.

Der på terassen, som har god høyde opp fra bakkeplan, ville Ragna skape en frodig hagefølelse. Det løste hun ved å skaffe store snekkerlagde kasser, som hun satte fram på kanten av terasseplattingen. Kassene fungerer som sikkerhetskanter og som romslige bed for planter. Når en ser resultatet i dag, har terassen blitt en egen hage som binder bakkenivå og terasse sammen. Samtidig kan en nå sitte på innsiden av stuevinduene, og se rett ut på terassehagen med all dens frodighet. Derfor var dette et svært gunstig grep for å binde sammen de ulike nivåene og hagen og huset.Ragna har en sikker estetisk sans. Hun lager utsøkte stilleben av flotte gjenstander som hun har samlet over tid. Du kan se at hun skaper med hjertet. Det er lite overfladiskhet å se i interiørene til Ragna. Hun kopierer ikke trendene, men plukker ideer og inspirasjon fra ulike sjangere og tidsepoker. Kjennetegnet på stilen hennes er eleganse, kvalitet, sjarm og tidløshet.
Se så flott porten med trappetrinnene er når humlen får boltre seg på gelenderet og portstolpene. Klatreplanter og ranker er noe Ragna bruker stilsikkert. Det gir et hint av romantikk og elde. En overgrodd vegg eller mur får en til å tro at elementene har stått der all tid. Det gir uttrykket en slags nonchalant touch og minner om engelske herskapshus og -hager. Og i den ene blomsterkassen lar Ragna den ene planten renne ut, som et vann eller en stille foss. Det er vakkert og lager en spenning, i kontrast til plantene som står opp fra kassen. En sanselig måte å arrangere plantene på!Kommentarer

 1. Nydelig! Tusen takk for at du åpner opp hagen, Ragna. Kjekt å vandre gjennom hagen sammen med deg, Mona.
  Marit

  SvarSlett
 2. Hei Marit. Fint at du satte pris på den digitale hagevandringen, som er 100% sikker nå i korona- tiden. Moona

  SvarSlett
 3. Oi, oi, jeg må spørre mannen min: Var det så fint her i fjor sommer?? Mona, du har jo ikke manipulert bilder, det er du for god til. Så jeg sier: Tusen, tusen takk for hagevandring med deg! Kan vi glede flere, så er det jo stas! Og takk for inspirasjonen, du har mye mer grep på hage enn meg. Men interessen våkner med vårlyset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ragna!

   Det er jeg som skal takke, som fikk gleden av å fotografere og skrive om den flotte hagen deres!

   Slett

Legg inn en kommentar