Tulipaner og snødekte fjell

 


Her jeg bor er det høye fjell i det fjerne. Det skaper en helt egen stemning i mai måned. For mens tulipaner og de tidlige staudene står i sin fineste flor, og mens trærne som blomstrer på våren er på sitt vakreste, troner de høye og blå fjellene langt der borte som kulisser i bakgrunnen.

Utover sommeren må snøen på fjelltoppene gi tapt for den intense solen, og hagen og resten av landskapet går inn i høysommerens døsige tilstand. Da beruses vi alle av blomsterrikdommen over alt. Klatreroser, klematis og andre høytravende planter svaier i høyden over oss og de late dagene i hagen setter inn. 

Men ennå er det mai noen dager og forventningen om det som skal komme ligger der og lokker på oss hagefolk. Det er nå vi kjenner oss som rikest, nå når vi har hele sommeren tilgode, som en rikholdig bankkonto vi skal få øse av.

En for en skal vi nyte hver dag. Øyeblikk for øyeblikk. Nyte hver blomst som springer ut. Se langt etter hver sommerfugl som besøker blomstene rundt oss der vi sitter.  
Resten av mai skal jeg nyte de siste restene av snøen som lyser opp fjellene som ligger der og speiler seg i fjordvatnet nedenfor. For om ikke lenge smelter de siste snøflekkene og via bekker og elver ledes dråpene de avgir helt ned til det blå og klare vannet i Romsdalsfjorden.
  

Heggen jeg plantet i frukthagen lyser opp med hvite blomster akkurat nå. Og med de snøkledde alpene vi har her i Romsdalen blir dette et bilde på "den norske klisjeen av mai". Den klisjeen blir vi aldri lei av her på traktene. For oss er det slik det er hvert år på denne tiden.
 Og det er en helt spesiell stemning av klarhet og store kontraster som preger landskapet nå.

Kommentarer

 1. Vackert med fjällen och snön i fjärran. Jag gissar at våren är en kort period hos er. Men konstrasterna är stora. Vackra tulpaner.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
 2. Hei Carina
  Våren varer faktisk en stund her. Så lenge det ligger snø i fjellene vil den sørge for at den store sommervarmen ikke slipper helt til. Og siden snøen blir liggende en stund, gjerne utover i juni, forlenger den våren. Først når snøen er helt borte, da kommer den virkelige varme sommersesongen. Da jeg bodde i Oslo var våren mye kortere der. Overgangen fra vinter til sommer kom så brått. Så forskjellene kan være store her i Norge på den måten.

  SvarSlett
 3. Hej!
  Så vackert du har det. Blir en otrolig kontrast med fjällen i bakgrunden och en vacker trädgård i förgrunden. Våren är härlig.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Maribel!
   Trivelig at du liker landskapet her!
   Ja, våren har beruset oss nå.
   Helt uvirkelig at det var snø i hagen minfor 1 måned siden.

   Ha det fint!

   Slett

Legg inn en kommentar